Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Станишиќ, Саша

.

stanisic sasaСаша Станишиќ е роден 1978 година во Вишеград, во Босна и Херцеговина, а во 1992 година со семејството доаѓа како воен бегалец во Германија. Неговиот дебитантски роман Wie der Soldat das Grammofon repariert во иста мера ги восхити и читателите и критиката и беше преведен на повеќе од 30 јазици. Vor dem Fest беше бестселер на списанието Шпигел и се закити со бројни награди, меѓу кои и со реномираната награда „Алфред Деблин“, како и со наградата на Саемот на книгата во Лајпциг. Саша Станишиќ живее и работи во Хамбург.