Печати

Кумпфмилер, Михаел

kumpfmueller michaelМихаел Кумпфмилер е роден 1961 година во Минхен. Студирал историја и германистика во Тибинген, Виена и Берлин. Во 1962 година се преселува во Берлин, каде што најпрвин работи како новинар за дневни весници и радио. Во 2000 година дебитира со многу полемизираниот источно-западен роман Hampels Fluchten. Во 2003 година следува втората книга Durst, базирана на еден вистински криминален случај, во 2008 година општествениот роман Nachricht an alle, за кој ја доби наградата „Александар Деблин“, а во 2011 година и Die Herrlichkeit des Lebens.