Печати

Трајхел, Ханс-Улрих

treichel_ulrich
© Jerry Bauer/ Suhrkamp Verlag
Ханс-Улрих Трајхел е роден на 12.08.1952 год. во Ферсмолд/Рајна Вестфалија, живее во Берлин и Лајпциг. Студирал германистика на ,,Слободниот Универзитет" во Берлин и докторирал 1984 год. на тема за Волфганг Коепен. Бил лектор по германски јазик на универзитетот во Салерно и на ,,Скуола Нормале Супериоре" во Пиза.  Од 1985 до 1991 год. бил научен соработник за понова германска книжевност на СУ, каде што хабилитирал во 1993 год. Од 1995 год. Ханс-Улрих Трајхел  е професор на Германскиот Институт за книжевност на универзитетот во Лајпциг.