Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Роси, Антонио

.

rossi antonioАнтонио Роси е роден во Мароџа, Швајцарија и завршил италијанска книжевност во Фрајбург и Фиренца. Досега ги има објавено следниве збирки поезија: Ricognizioni (1979), Diafonie (1995) и Sesterno (2005). Во соработка со сликарот Самуеле Габај ja реализира збирката Glyphé со песни и гравури (1989). Освен тоа се занимава со италијанската поезија на XV и XVI  век, а особено со музичкиот поет Серафино Аквилиано. Антонио Роси има преведено песни од Роберт Валзер на италијански јазик.