Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Тетцнер, Лиза

tetzner lisaЛиза Тетцнер, родена 1894 година во Цитау, беше раскажувачка на сказни, водителка на радио за деца и авторка на социјално ангажирани романи, кои до ден денес ги оковуваат младите. Нејзините книги за „Децата од бр. 67“ и „Ханс Уријан“ беа и се големи успеси. Во 1933 година го придружува мажа си Курт Клебер (алијас Курт Хелд) во егзил во Швајцарија. Почина 1963 година во Карона (кантон Тесин).