Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Дваесет и првиот

Османли, Томислав.

424 osmanli xxiНа прагот од XXI век времето излегува од такт, па се поместуваат нивоата на времето и просторот во овој роман, кој се одвива во Македонија на преминот на милениумот, но и во САД, Авганистан и Суринам и во кој се испреплетуваат една со друга судбините на 33 луѓе од минатото и сегашноста. Истовремено и на Исток и на Запад, во реалноста и во фикцијата, во сегашноста и во едно инакво забрзано минато, во војна и во еден мир, налик на војна. Сигурното се расколебува, животите на протагонистите се разнишуваат. Она што останува е надеждта за една подобра иднина.  

Романот Дваесет и првиот од Томислав Османли беше објавен на српски јазик (извадок) во превод на Зоран Пауновиќ под наслов XXI во издание на Дерета, Белград.