Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Брежна, Ирена

.

brezna irenaИрена Брежна е родена 1950 година во Братислава, во тогашната Чешко-Словачка. Во 1968 година со родителите емигрира во Швајцарија. Завршува студии по славистика, филозофија и психологија на универзитетот Базел и оттогаш работи како писателка, психолог, професорка по руски јазик, преведувачка и поборничка за човекови права. За своето новинарско и писателско дело е добитничка на бројни награди, меѓу кои и наградата „Теодор Волф“ за нејзините репортажи од Чеченија и на Сојузната книжевна награда за романот Die undankbare Fremde.

Веб-страница