Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Miliarderi

Сурои, Ветон.

439 surroi miliarderiВо овој роман косовскиот поборник за граѓански права, политичар и публицист Ветон Сурои опишува еден ден за време на хиперинфлацијата во Косово во 90-тите години на минатиот век. Тој прави пресек на тогашното урбано албанско-јазично косовско општeство и покажува, како луѓето го восприемија угнетувањето на режимот на Милошевиќ, како се обидуваа да преживеат во нивното секојдневие, и колку скептични беа во однос на тоа дали за нив сè уште беше возможна некаква иднина во Косово.

Романот Miliarderi [Милијардер] од Ветон Сурои излезе на српски јазик (извадок) во превод на Шкелцен Maличи под наслов Milijarder во издание на Самиздат Б92, Белград.