Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Перунчиќ, Емина

.

perunicic milenaЕмина Перунчиќ, родена 1974 година во Бања Лука, студираше на Факултетот за филозофија на универзитетот во Белград, каде што и денес живее и работи. Претежно преведува филозофска стручна литература од германски јазик. Кон нејзините објавени преводи се вбројуваат дела од Максимилијан Арер, Клаус Елер, Вернер Јегер, Петер Кословски, Волфарт Паненберг, Ханс-Георг Гадамер, Вилхелм Вајшедел, Анемари Пипер и Славој Жижек. Во рамките на програмата за поддршка на ТРАДУКИ беше објавен нејзиниот превод на романот за млади Anton taucht ab од Милена Баиш.