Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Видмар, Јања

.

vidmar janjaЈања Видмар е родена 1962 година во Птуј, Словенија. Студирала на Академијата за убави уметности и на Филозофскиот факултет во Љубљана, ама ги прекинува студиите. Потоа завршуваа студии по словенечки јазик и педагогија во Марибор. Јања Видмар е слободна писателка и авторка на сценарија. Нејзините книги за деца и млади, кои често обработуваат теми како ксенофобија, да се биде поинаков, домашно насилство, болест, нарушувања во исхраната, генерациски конфликти итн. се повеќекратно преведени и наградени. Таа е членка на Здружението на писателите на Словенија.