Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Ненковска, Лора

.

nenkovska loraЛора Ненковска е родена 1979 година во Пазарџик, Бугарија. Студирала балкански науки и романска филологија на универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Софија и се стекнува со докторска титула од областа на историја на уметност и книжевност. Денес работи како куратор во Националниот историски музеј во Софија и предава современ романски јазик на универзитетот „Св. Климент Охридски“. Таа преведува проза, поезија и драми, досега меѓу другото има преведено текстови од Мирче Елиаде, Дан Лунгу, Јоан Грошан. Петру Кимпеосу, Филип Флоријан, Матеј Вишниец, Жанина Карбунариу, Пеца Стефан, Алина Нелега, Адела Грецеану и Клаудиу Комартин.