Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Церар, Миро

.

cerar miroМиро Церар  роден 1963 година во Љубљана. Завршува правни науки и во 2000 година се стекнува со докторат од областа на правото. Потоа добива професорско место на Факултетот за правни науки на универзитетот во Љубана и предава уставно право, компартивно право и етика на правната професија. Како правник брзо успеа да се здобие со реноме, па така уште во 1991 година учествува во изработката на словенечкиот устав. Во 2014 година основа сопствена партија,  „Странка Мира Церарја“ (СМЦ – денес „Странка модернога центра“), со која уште истата година ги доби парламентарните избори. Од септември 2014 година Миро Церар е премиер на Словенија.