Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Попеску, Мариус Даниел

.

popescu danielМариус Даниел Попеску е роден 1963 година во Крајова (Романија) и има завршено студии на Факултетот за шумарство на универзитетот во Брашов. По падот на режимот на Чаушеску, тој го основа дневникот „Реплика“, кого што го води се до преселувањето во Швајцарија. Мариус Даниел Попеску потоа се населува во Лозана, каде што својата егзистенција ја заработува како возач на автобус. По работата за весникот „Ле Пас-Миреиј“, во 2004 година го основа „Ле Персил“, книжевно списание за млади таленти и етаблира писатели од Западна Швајцарија. Неговиот роман Les couleurs de l´hirondelle [Боите на ластовичката]. Меѓу другото, е добитник и на Сојузната Книжевната награда.