Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Гинтер, Грас

.

grass guenterГинтер Грас е роден 1927 година во Гдањск. По ослободувањето од американско затвореништво завршува занает за каменорезец, а пoтоа студира графика и вајарство во Диселдорф и Берлин. Во 1956 година е објавена неговата прва збирка поезија со цртежи, 1959 година и првиот роман Die Blechtrommel, за кого ја доби Нобеловата награда за литература во 1999 година. Грас, храбар интелектуалец, кој постојано се мешаше во политичкиот и општествениот дискурс, се смета за еден од најважните автори од германско-јазичното говорно подрачје. Гинтер Грас почина 2015 година во Либек.