Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Kassandra

Волф, Криста.

392 wolf kassandraНајголемото дело на Криста Волф кое веќе стана класика. Касандра, пророчницата“, најзасенувачката фигура од грчката митологија – Криста Волф на фасцинантен начин ја престори во современичка: една јунакиња што на крајот не успева, што се побунува против диктатурата и против моќта на мажите, обврзана само кон својата сопствена убеденост.

Новелата Kassandra (Касандра) од Криста Волф излезе на романски јазик (извадок) во превод на Јулија Дондоричи под наслов Casandra во издание на Универс, Букурешт.