Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Радас, Блажена

.

radas blazenaБлажена Радас, родена 1967 во Виена, студирала славистика и германистика во Хајделберг и до 2000 година предавала како ДААД-лектор по германски јазик и книжевност на универзитетот во Задар. Потоа работела на универзитетот „Метрополитан“ во Лондон на Катедрата за германски јазик и филмски студии. Од 2007 година живее како слободна книжевна преведувачка во Сплит и предава историја на филм на Академијата за уметност. Во рамките на програмата за поддршка на книжевноста на ТРАДУКИ Блажена Радас го преведе романот Lebt wohl, Cowboys од Оља Савичевиќ Иванчевиќ на германски јазик.