Печати

Домин, Хилде

.

domin hildeХилде Домин, родена 1909 година во Келн, се вбројува во една од најзначајните германски поетеси на повоеното доба. Студира право, филозофија и национална економија. По освојувањето на власта на Хитлер, живее со сопругот во егзил, најпрвин во Англија, а потоа на Карипските Острови. По 22 години се враќа во Германија, каде што се посветува на својата писателска дејност за која е добитник на бројни книжевни награди и признанија. Хилде Домин на крајот живееше во Хајделберг, каде што и почина во 2006 година.