Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Карановиќ, Звонко

.

karanovic zvonkoЗвонко Карановиќ е роден 1959 година во Ниш, Србија и денес живее во Белград. Тој е поет и автор на прозни текстови. Карановиќ има завршено машински факултет, работел како новинар, уредник, ДиЏеј и организатор на концерти и 13 години бил сопственик на една музичка продавница. Неговата поезија е преведена на десет европски јазици и е застапена во антологијата New European Poets (САД, Минесота, 2008). Од 1990 година тој има објавено десет збирки поезија и три романи.