Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Медерндорфер, Винко

.

moederndorfer vinkoВинко Медерндорфер, роден 1958 година во Целје, Словенија, е писател, поет, драматург и филмски и театарски режисер. Студирал на Академијата за театар, радио, филм и телевизија во Љубљана. Од раните 80-ти години на минатиот век има објавено голем број прозни дела, есеи и драми, како и збирки поезија и книги за деца. Во 2000 година за својата збирка раскази Nekatere ljubezni (Некои љубат) ја доби наградата „Прешерн“, а во 2003 година и наградата „Рожанц“ за Gledališče v ogledalu (Театар во огледало).