Печати

Паковиќ, Златко

.

pakovic zlatkoЗлатко Паковиќ, роден 1968 година, дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Белград. Работи како писател и театарски режисер. Во 90-тите години од минатиот век режираше по театрите во Бугарија и Кипар, а потоа и во Србија, главно во независни продукции. Неговата општественокритичка драма Ubiti Zorana Đinđića [Да се убие Зоран Џинџиќ], беше праизведена во една поранешна фабрика во Нови Сад и се смета за еден од најпознатите и најсубверзивните културни настани во регионот.