Печати

Стојановиќ Пантовиќ, Бојана

.

stojanovic pantovic bojanaБојана Стојановиќ Пантовиќ, родена 1960 година во Белград, студирала словенечка и компаративна книжевност на универзитетот во Белград. Од 2004 година предава како професорка на Одделот за компаративна книжевност на Филозофскиот факултет во Нови Сад. Нејзиното дело опфаќа голем број научни текстови, како и критики, есеи, поезија и проза. Покрај нејзината научна и писателска дејност Бојана Стојановиќ преведува од словенечки и англиски јазик. Кон нејзините преводи се вбројуваат дела од Бојан Грабовшек, Марко Јуван, Алеш Дебељак, но и англиска и ирска поезија.