Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Продева, Елена

.

prodeva elenaЕлена Продева, родена 1954 година во Софија, завршува германско- јазична гимназија во Софија и потоа студира германистика. По дипломирањето најпрвин предава германски јазик на една софиска гимназија и потоа долги години работи како новинарка за Бугарската новинска агенција. Од 1990 година Продева е слободна преведувачка. Кон нејзините публикации се вбројуваат дела од: Фридрих Шилер, Гизела Елснер, Ерих Шааке, Јирген Рот, Андреас Ешбах, Криста Пепелман и Керстин Гиер.