Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Ѓорѓевиќ, Милан

.

djordjevic milanМилан Ѓорѓевиќ, роден 1954 година, е поет, раскажувач, есеист, романописец и преведувач. За неговите дела е повеќекратно награден, меѓу другото и со наградата „Борислав Пекиќ“ (1998), наградата„Васко Попа“ (2005), наградата „Владислав Петковиќ“(2007), наградата „Бранко Миљковиќ“ (2009) и наградата „Десанка Максимовиќ“ (2013). Некои од неговите текстови беа објавени на англиски, германски, словачки, романски, унгарски, португалски, полски, македонски и словенечки јазик. Покрај писателската дејност Милан Ѓорѓевиќ објавува и преводи од словенечки и англиски јазик. За неговото преведувачко дело Здружението на автори на Словенија го овенча со признанието “Отон Жупанчиќ“.