Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Ѓокиќ, Ана

.

djokic anaАна Ѓокиќ или Ана Ѓокиќ Понграшиќ е родена 1965 година во Белград, Србија. Завршила филозофија и пишува книги за деца, радио-драми, театарски пиеси, романи за деца, романи и др. – како што вели самата, обожава „да пишува сè можно“. Нејзиното дело во 2002 година беше одликувано со наградата „Мато Ловрак“, а во 2006 година со наградата „Марин Држиќ“. Ана Ѓокиќ, меѓу другото, е член на Друштвото на писателите на Република Хрватска, на Друштвото за театарски уметници на Република Хрватска, на Société des auteurs et compositeurs dramatiques (Париз/Брисел/Монтреал) и на здружението Књига у центру..