Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Чатер, Душан

.

cater dusanДушан Чатер, роден 1968 година во Целје, се вбројува во еден од најзначајните современи писатели на Словенија. Студира новинарство и социологија на универзитетот во Љубљана и најпрвин работи во издавачката куќа Карантанија, но и како колумнист за разни списанија. Од 1995 година е слободен писател. Неговите дела се објавени во сите позначајни книжевни списанија. Освен Flash Royal, Imitacija, Resnični umori, Patosi и Ata je spet pijan има објавено повеќе книги за деца, како и монографии за Мерилин Монро, Мадона и Џакомо Казанова.