Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Le poisson-scorpion

Бувие, Никола.

342 bouvier skorpionfischИсцрпен од своите патувања и заболен од Маларија Никола Бувие заринкува на островот Цејлон во Индискиот Океан. На крајот на своите финансиски и психички ресурси, авторот минува повеќе месеци во влажно-топлата клима на некогашната британска колонија, единствен во друштво на рој инсекти, кои ја делат собата со него. Со прецизност на минијатурист и со неповторлив хумор авторот во овие патеписи дискутира за основните начела на човечкото суштествување – тоа е „медитација за нашето восприемање на светот“ (Д Њу Јорк Тајмс).

Le poisson-scorpion [Рибата скорпија] од Никола Бувие излезе на бугарски јазик (извадок) во превод на Валентина Бојаџиева под наслов Рибата-скорпион во издание на Плеиад, Софија.