Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Бувие, Никола

.

bouvier nicolasНикола Бувие, роден 1929 година во Ленси, беше швајцарски писател, фотограф и новинар. Познат стана по неговите патеписи што го направија култен автор од овој жанр. Меѓу другото, тој патуваше во Југославија, Турција, Пакистан, Авганистан и Јапонија. Во неговите најпознати книги спаѓаат деби збирка L'Usage du Monde (1963), Chronique japonaise (1975) и Le poisson-scorpion (1981). Никола Бувие почина 1998 година во Женева.