Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Бојаџиева, Валентина

.

boyadjieva valentinaВалентина Бојаџиева, родена во Софија, студирала турски јазик и книжевност на универзитетот во Софија. Работела како новинарка во бугарската национална радио и телевизија и од пред многу години активно се ангажира за правата на преведувачите како во земјата, така и на меѓународно ниво. Валентина Бојаџиева предава на универзитетот во Софија и на Академијата за убави уметности. Освен тоа, таа е уредничка во издавачката куќа Панорама Плус. Во нејзините повеќе од 100 преведени наслови се вбројуваат театарски пиеси од М. Јуркенар, повеќе книги од патеписецот Никола Бувие, како и бројни книги за деца.