Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Андоновски, Венко

.

andonovski venkoВенко Андоновски е роден 1964 година во Куманово, Македонија. Завршил филологија во Скопје и Загреб и денес предава на универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје. Андоновски има објавено повеќе романи, театарски пиеси и научни текстови и е активен како преведувач и колумнист. Неговиот роман Папокот на светот, кој меѓу другото беше овенчан со меѓународната книжевна награда „Балканика“, важи за апсолутен мега-бестселер во македонската историја на книжевноста. Андоновски е член на Здружението на писателите на Македонија и на македонскиот П.Е.Н.- центар.  

Вебстраница