Печати

Хан, Баинг-Чул

.

han byung-chulБаинг-Чул Хан е роден 1959 година во Сеул, Јужна Кореја. Студирал филозофија, германска книжевност и католичка теологија во Фрајбург во Брајсгау и Минхен. Во 1994 година докторира, а во 2000 година и хабилитира. Баинг-Чул Хан од 2010 до 2012 година е професор по филозофија на Високата школа за дизајн во Калсруе; од 2012 година е професор по филозофија и културни науки на универзитетот за уметности во Берлин. Досега има објавено бројни книги, меѓу кои и Heideggers Herz, Hyperkulturalität, Hegel und die Macht или Im Schwarm. Ansichten des Digitalen. Поради актуелноста на темите кои ги обработува важи за „филозоф на часот“ (Ди Велт).