Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Der einzige Mann auf dem Kontinent

´Мора, Терезиа.

331 mora jedini covekDer einzige Mann auf dem Kontinent раскажува една недела од животот на Дариус Коп. Тој е на рани четириесетти, оженет и единствениот претставник на една американска фирма за безжични мрежи. Дариус се гледа како победник на новото време. Потекнува од ГДР, како информатичар бил баран по распадот на Германија и полага вредност на тоа да биде задоволен човек. Меѓутоа во последно време работата оди прилично лошо. Еден ден еден мушетрија што доцни остава картонска кутија со пари во неговата канцеларија. Потоа Дариус Коп попусто се обидува да добие некој од своите шефови во Лондон или Лос Анѓелес, за да се посоветува што да стори со парите. Читателот речиси добива впечаток дека фирмата повеќе не постои ...

Романот Der einzige Mann auf dem Kontinent [Единствениот човек на континентот] од Терезиа Мора излезе на српски јазик (извадок) во превод на Марија Глишиќ под наслов Jedini čovek na kontinentu во издание на Aрхипелаг, Белград.