Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Вукичевиќ, Даница

.

vukicevic danicaДаница Вукичевиќ, родена 1959 година во Валјево, студирала во Белград општа и компаративна книжевност, а потоа и родови студии на Факултетот за политички науки. Таа пишува поезија, проза, есеи и книжевни критики, работи како лекторка и живее во Белград. Даница Вукичевиќ има објавено повеќе збирки поезија и две збирки проза и е повеќекратно наградена за своето книжевно дело. Нејзините песни се препеани на англиски, шпански, полски, француски, македонски, грчки и германски јазик.