Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Ширмахер, Франк

.

schirrmacher frankФранк, Ширмахер, роден 1959 година, студира во Хајделберг и Кембриџ и докторира во Зиген. Од 1994 год. е еден од издавачите на Франкфуртер Алгемајне Цајтунг. Во 2004 година му објави борба на расизмот на стари години – за неговата книга Das Methusalem-Komplott меѓу другото ја доби и наградата Корине за стручна литература и Признанието новинар на годината за 2004 година. Со Minimum во 2006 година повторно освои еден публицистички куп и ја одреди темата за таа година. Во 2007 година како прв новинар ја доби наградата „Јакоб Грим“ за германски јазик, а во 2009 година беше одликуван со наградата „Лудвиг Берне“. Во 2009 година излезе неговата книга Payback , а во 2013 година Ego. Das Spiel des Lebens. Франк Ширмахер почина на 12. јуни 2014 година во Франкфурт на Мајна.