Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

Writer in Residence Programmes in Southeast Europe

Благодарение на ТРАДУКИ беа организирани многубројни резиденцијални програми за писатели и преведувачи. Доколку сакате да дознаете нешто повеќе за одделените резиденцијални програми, кликнете на соодветната фотографија. 

logo creative europeОд 2018 година стипендиите за престој во Белград, Сплит, Сараево, Ново Место, Приштина, Тирана и Скопје под името на проектот „Reading Balkans“ ќе добијат дополнителна поддршка во рамките на програмата Креативна Европа на Европската Унија.

Belgrade

from belgrade with love by matic and zechОд 2012 година здружението КРОКОДИЛ со поддршка на ТРАДУКИ организира резиденцијални престои за писатели и преведувачи во куќата за автори „Куча за писце“ во Белград.

2018

2017

2016

2015

2014

 • Corina Sabau, Romania
 • Tibor Hrs Pandur, Slovenia
 • Lamija Begagić, Bosnia and Hercegovina
 • Srećko Horvat, Croatia

2013

2012

 

Cetinje

Во 2017 година во Црна Гора со поддршка на ТРАДУКИ стартуваше програмата „Книжевна резиденција во Цетиње – писатели во историскиот главен град“, во чии рамки издавачката куќа Отворени културни форум (ОКФ) доделува и организира четиринеделни резиденцијални стипендии за писатели и преведувачи.

2017

Novo Mesto

from novo mesto with loveОд 2015 година словенечката издавачка куќа Гога со поддршка на ТРАДУКИ овозможува четиринеделни резиденцијални престои за писатели и преведувачи во Ново Место.

2018

2017

 2016

2015

 • Arben Idrizi, Kosovo
 • Igor Marojević, Serbia
 • Tanja Bakić, Montenegro

 

Prishtina

from prishtina with love by matic and zechВо 2013 година Ќендра Мултимедија со поддршка на ТРАДУКИ ја стартува резиденцијалната програма „Prishtina has no river“, која овозможува четиринеделен стипендиски престој во Косово за писатели и преведувачи.

2018

2017

2016

2015

2014

2013

 

Sarajevo

from sarajevo with loveВо 2011 година ТРАДУКИ во соработка со Sarajevo Open Centre ја започна европската резиденцијална програма за автори и преведувачи во Сараево. Од 2013 година четиринеделните стипендиски престои ги реализира П.E.Н.-Центарот на Босна и Херцеговина.

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

 

Skopje

from skopje with love by matic and zechВо 2013 година издавачката куќа Готен со поддршка на ТРАДУКИ ја стартува резиденцијалната програма „Absolute Modern“, која за писатели и преведувачи овозможува четиринеделен стипендиски престој во Скопје.

2018

2017

2016

2015

 • Dejan Matić, Serbia
 • Julian Quineti, Albania
 • Robert Perišić, Croatia
 • Denisa Duran, Romania
 • Ahmed Burić, Bosnia and Herzegovina
 • Lara Mihovilović, Slovenia

2014

2013

 

Sofia

Во рамките на фондацијата Next Page Куќата на книжевноста и преведувачите Софија организира резиденцијални престои за писатели и преведувачи, како и работилници и манифестации од областа на книжевноста и преведувањето. Од 2017 година со поддршка на ТРАДУКИ доделува четиринеделни резиденцијални стипендии на апликанти од Југоисточна Европа и германско-јазичниот простор.

2018

2017

 

Split

from split with love by matic and zechВо 2010 година здружението КУРС со резиденцијалната програма „Марко Марулиќ“ ја лансира првата програма Writer-in-Residence поддржана од ТРАДУКИ. Оттогаш бројни писатели и преведувачи гостувале на четири недели во Сплит.

2018

2017

2016

2015

2014

 • Rada Sharlandzhieva, Bulgaria
 • Teofil Pančić, Serbia
 • Ahmed Burić, Bosnia and Hercegovina
 • Nedžad Ibrahimović, Bosnia and Hercegovina
 • Jovica Ivanovski, Macedonia
 • Viktorija Radić, Hungary/Serbia

2013

2012

 • Marko Tomaš, Bosnia and Hercegovina
 • Zvonko Karanović, Serbia
 • Radu Pavel Gheo, Romania
 • Ljiljana Dirjan, Macedonia
 • Ajla Terzić, Bosnia and Hercegovina
 • Haydar Ergolen, Turkey

2011

2010

 

Tirana

from tirana with love by matic and zechОд 2013 година Поетека со поддршка на ТРАДУКИ ја организира резиденцијалната програма „Tirana – In Between“, во чии рамки писатели и преведувачи можат да се пријават за четиринеделен месечен престој во главниот град на Албанија.

2018

2017

2016

2015

2014

2013