Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

Петкова, Красимира

.

petkova krasimiraКрасимира Петкова, родена 1970 година во Силистра (Бугарија), студирала електротехника и микроелектроника во Софија, каде што живее и работи до 2001 година. Од 2001 година живее во Фирт (Германија) и работи како администратор за мрежи и системи. Во 2006 година Красимира Петкова го објавува првиот превод од германски на бугарски јазик. Оттогаш има преведено повеќе дела, меѓу кои и eine Woche voller Samstage од Паул Маар и Der kleine Ritter Trenk од Керстин Боје.