Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Аврамовиќ, Мирјана

.

avramovic mirjanaМирјана Аврамовиќ е родена 1947 година. Студирала германистика на универзитетот во Белград. По дипломирањето работи како преведувачка во надворешна трговија и паралелно се занимава со книжевни преводи. Од 2000 година работи исклучително како слободен преведувач. Досега, меѓу другото, има објавено преводи од Фридрих Ниче, Артур Шопенхауер, Зигмунд Фројд, Мајстер Екхарт, Клаус-Јирген Грин, Ридигер Сафрански, Петар Слотердијк и Ролф Хозфелд. Освен тоа преведува дијалози од германски филмовинаменети за за кино и телевизија. Таа е член на Здружението на книжевните преведувачи на Србија.