Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Philosophische Stenogramme

Андерс, Гинтер.

323 anders stenogramme„Човек се воздржува да ги пролиста „Филозофските стенограми“ од ГинтерАндерс. Бидејќи тешко е да се одделиш од силното книжуле од 150 –тина страници, додека не го прочиташ цело од А до Ш – поточно речено од ‚Дури тогаш‘ до ‚нема театар‘. Имено човек може да стане зависен од разумност. Разумноста на Гинтер Андерс е разумност на проникнувањето. Андерс не се задоволува со тоа да толкува некакво глупаво брборење. Тој почнува повисоко. Се интересира за тоа што не е во ред во одредени интелектуални слогани. На Андерс му претставува големо задоволство да демонстрира дека мудроста на последниот заклучок честопати всушност претставува претпоследен заклучок.“ (Јоахим Кајзер во „Зиддојче Цајтунг“.)

Стручната книга Philosophische Stenogramme [Филозфски стенограми]од Гинтер Андерс излезе на романски јазик (извадок) во превод на Роксана Мелнику под наслов Stenograme filosofice во издание на Eдитура Такт, Клуј-Напоча.