Печати

Андерс, Гинтер

.

anders guentherГинтер Андерс е роден во 1902 година како Гинтер Зигмунд Штерн во Вроцлав. Студира филозофија кај Касирер, Хајдегер и Хусерл. Со оглед на ужасите од Првата Светска војна Андерс рано станува пацифист. Во 1917 година е коосновач на „Еуропа Унита“, еден сојуз за обединета Европа. Во 1933 година пребегува од Националсоцијалистите за Париз и Њу Јорк и дури во 1950 година се враќа назад во Виена. Неговото социјалнокритичко главно дело „Die Antiquiertheit des Menschen“ го тематизира уништувањето на човештвото преку техниката и атомската сила. Со својот ангажман Андерс стана значајна личност во движењето против атомска енергија и во мировното движење. Гинтер Андерс почина 1992 година во Виена.