Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Arme Roma, böse Zigeuner

Мапес-Ниедиек, Норберт.

320 mappes-niediek arme romaЗошто Ромите во Источна Европа не можат да ја надминат својата беда? Дали се сиромашни, бидејќи се дискриминирани или се дискриминирани затоа што се сиромашни? Дали не сакаат да работат, се криминални и поглупави од другите? Вака се прашуваме често, па макар тоа било и во себе. А нормално се знае одговорот: „Типично за Ромите.“ Долгогодишниот коресподент за Балканот Норберт Мапес-Ниедиек ги испитува фактите и доаѓа до изненадувачки сознанија. Воедно од корен ја критикува европската политика со Ромите и покажува алтернативни патишта.

Arme Roma, böse Zigeuner. Was an den Vorurteilen über die Zuwanderer stimmt [Сиромави Роми, лоши Цигани] од Норберт Мапес-Ниедиек излезе на албански јазик (извадок) во превод на Аида Кама под наслов Romët e varfër, magjupt e këqij во издание на Штпија Ботуезе ПA, Приштина.