Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Николаидис, Андреј

.

nikolaidis andrejАндреј Николаидис, роден 1974 година, израснува во Сараево како дете на едно црногорско-грчко семејство. Тој живее и работи во Црна Гора како слободен писател и публицист. Николаидис е познат по своите немилосрдни анти-воени репортажи и својот безусловен настап против национал-социјализмот и за човекови права и важи за еден од највлијателните интелектуалци од регионот. Покрај бројните колумни има објавено повеќе романи и една збирка куси раскази. За романот Sin во 2011 година ја доби наградата за книжевност на Европската Унија.