Печати

Хилбиг, Волфганг

.

hilbig wolfgangВолфганг Хилбиг, роден 1941 година во Мојзелвиц кај Лајпциг, во 1985 година се преселува од ГДР во БРД. Добитник е на бројни книжевни одликувања, меѓу кои и на наградата „Георг Бихнер“, Книжевната награда на градот Бремен, наградата „Ингеборг Бахман“, Книжевната награда на градот Берлин, Книжевната награда на покраината Бранденбург, наградата „Лесинг“, наградата „Фонтане“, Наградата Градски писател на Франкфурт-Берген-Енкхајм, наградата „Петар Хухел„ и „Ервин Штритматер“. Волфганг Хилбиг почина 2007 година во Берлин.