Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Die Wand

Хаусхофер, Марлен.

315 haushofer die wandЕдна жена со братучетка ѝ и нејзиниот сопруг сака да мине неколку дена во една ловџиска куќа на планина. По пристигнувањето двојката оди на прошетка во соседното село и никогаш повеќе не се враќа оттаму. Следниот ден жената наидува на еден непремостлив ѕид, зад кој владее мртовечка вкочанетост. Отсечена од останатиот свет се фокусира на тоа да преживее среде тесно ограниченото парче природа и опколена од неколку животни кои ѝ се придружуваат.   

Романот Die Wand [Ѕидот] од Марлен Хаусхофер излезе на словенечки јазик (извадок) во превод на Aмалија Мачек под наслов Stena  во издание на Заложба Литер, Марибор.