Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Григоре, Моника Ливија

grigore monica liviaМоника Ливија Григоре е родена 1971 год. во Букурешт (Романија). Како билингвално израснато дете рано доаѓа во контакт со германскиот јазик, а згора на тоа германскиот го изучува и на училиште. Студира на Политехничкиот универзитет во Букурешт и предава германски јазик во една гимназија. Од 2002 год. работи како слободна преведувачка. Од германски има преведено повеќе книги и текстови од различни области, меѓу кои и: Die dichtende Königin Carmen Sylva. Literatur im Dienst der Krone од Силвија Ирина Цимерман, Tschick од Волфганг Херндорф, Der Hals der Giraffe од Јудит Шалански, In Wahrheit wird viel mehr gelogen од Керстин Гиер, книги за деца – Das Handbuch für Prinzessinnen од Хилке Розенбум, Pixi-Serien, Pixi Wissen и др.