Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Austerlitz

Зебалд, В. Г..

294 sebald austerlitzКој е Аустерлиц? Загадочен туѓинец, кој само одново се појавува на невобичаени места: на железничка, пазарот за ракавици, во индустрискиот кварт ... И секој пат раскажува уште еден дел од својата животна сторија, сторијата на еден неумерен талкач низ нашата култура и архитектура и сторијата на еден човек, кому како дете му ги одзеле татковината, јазикот и името.

Austerlitz [Аустерлиц] од В. Г. Зебалд излезе на бугарски јазик (извадок) во превод на Галина Павлова под наслов Аустерлиц во издание на Стено, Варна.