Печати

Зебалд, В. Г.

sebald wgВ. Г. Зебалд, роден 1944 год. во Вертах, студира германистика во Фрајбург и Брајсгау и на универзитетот Фрајбург во Швајцарија. Во 1966 год. емигрира во Англија, каде што во 1973 год. докторира со дисертација за Деблин. Неговата хабилитација проследува 1986 год. на универзитетот во Хамбург. Во 1989 год. В. Г. Зебалд го основа Британскиот центар за книжевен превод на универзитетот на Источна Англија во Норвич. Од крајот на 80-сетите години се појавува неговото книжевно дело, кое во на почетокот одвај да се восприема во Германија, за разлика од Англија, Америка и Франција, каде што е номиниран за Нобелова награда. Во1996 год. В. Г. Зебалд е примен во Германската Академија за јазик и поезија, во 1998 год. во Баварската Академија за фини уметности. Зебалд се заложува за германистиката во Велика Британија и за посредување на германската книжевност во англиско говорно подрачје. Во 2011 год.  го загуби животот во една сообраќајна несреќа недалеку од неговото живеалиште.  

www.wgsebald.de