Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Павлова, Галина

pavlova galinaГалина Павлова, родена во Варна, студирала германистика и италијанистика во Софија. По завршувањето на студиите предава германски како странски јазик и германска книжевност на јазичната гимназија во Варна, на колегот за туризам и на Слободниот универзитет Варна. Со преведување почна да се занимава уште цза време на својата дејност како професорка. Од 2008 год. работи како слободна преведувачка. Галина Павлова има преведено бројни книжевни дела, меѓу кои и дела од Елке Шмитер, Гила Луситгер, Илма Ракуза, Светла Петрова, Карлфрид Граф Диркхајм, Инго Шулце, Бернхард дел Монако, Франц Кафка и В. Г. Зебалд.