Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Динер, Дан

diner dan by dontworry© dontworryДан Динер е роден 1946 год. во Минхен. Тој е професор по историја на нов век на хебрејскиот универзитет во Ерусалим, и директор на Симон Дибно-Институтот за еврејска историја и култура на универзитетот во Лајпциг. Дан Динер има објавено бројни книги за политичката историја на ХХ век, за историјата на Блискиот Исток и еврејската историја. За своето дело е добитник на повеќе награди, меѓу другото во 2013 год, на Лајпцишката награда за наука, а истата година на грантот за поддршка од Европскиот Истражувачки совет.