Печати

Мартенс, Михаел

martens michaelМихаел Мартенс е роден 1973 год. во Хамбург. Како ученик работи во регионални весници во Северна Германија, а по матурирањети и една година во Чикаго. Од 1995 до 2000 год. е уредник на руско-германски весници благодарејќи на еден проект финансиран од Министерството за надворешни работи. По една година во Бишкек (каде што е уредник на „Весникот на германски Киргистан“), во тогашниот главен град Алмати и Киев. Најпосле две години во 1727 год. основаниот  „Весник на Санкт Петерсбург“. Следуваат патувања во централна Азија, Пакистан, Авганистан, во многу региони на Украина и во некои на Русија, извештаи во Ноје Цирхер Цајтунг и ФАЦ. Во 2011 год. влегува во информативната агенција на Франкфуртер Алгемајне Цајтунг, каде што продолжува да се занимава со настаните во ЗНД и Авганистан. По извештаите од Авганистан за време на американската војна против Талибан во 2002 год. следува промена на местото; седум години Мартенс беше коресподент со седиште во Белград одговорен за повоените известувања од Балканот. Летото 2009 год. е преместен во Истанбул.