Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Шалански, Јудит

schalansky judith© Amrei-MarieЈудит Шалански е родена 1980 год. во Грајфвалд. Студирала историја на уметност и комуникациски дизајн, а живее како слободна писателка и  дизајнерка на книги во Берлин. Како нејзината Atlas der abgelegenen Inseln (маре, 2009), така и нејзиниот образовен роман Der Hals der Giraffe (Зуркамп, 2011) беа избрани за „Најубавата германска книга“ од фондацијата за книжна уметност. Од пролетта 2013 год. таа ја издава едицијата ПРИРОДОНАУКА во берлинската издавачка куќа Матес & Зајц.