Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Храстељ, Станка

hrastelj stanka by bostjan puceljСтанка Храстељ, родена 1975 во Брежице, живее како поетеса и преведувачка во Кршко. Досега ги има објавено збирките поезија Nizki toni (2005), за која ја доби наградата за најдобра дебитантска збирка, и Gospod, nekaj imamo za vas (2009). Нејзиниот прв роман Igranje излезе 2012 год. во издание на Младинска књига. Манускриптот на романот победи на конкурсот на издавачката куќа Младинска књига за најдобро  необјавено дело во 2012 год. Нејзините песни се преведени на повеќе јазици и преземени во различни антологии.